Observarea Elimina Anxietatea

Observarea Detasata este o modalitate directă și inteligentă care elimina anxietatea.

Cele mai multe persoane care au anxietate se confruntă cu problema următoare: aplică diverse modalități pentru a elimina simptomele, senzațiile și reacțiile neplăcute, însă acestea persistă sau se intensifică. Problema nu se rezolvă, ci se menține sau se agravează.

Acest lucru se întâmplă deoarece observi și înțelegi prin intermediul personajului mental (al egoului), și nu detașat, prin inteligență lucidă.

Cea mai eficientă modalitate de a rezolva o problemă, fie că este gând, emoție, stare neplăcută, confuzie, senzație sau situație de viață, este prin Observarea Detașată. Aceasta este Metoda Directă.

Observarea Elimina Anxietatea

Observarea Detasata Elimina Anxietatea
Observarea Detasata Elimina Anxietatea

Observarea Detașată, numită și „percepție pură”, „stare de observare” sau „conștiință fără scop”, așa cum o numește Jiddu Krishnamurti, este o stare de percepție în absența eului mental (egoului).

Egoul este personajul mental (psihologic) cu care omul este identificat. Simplu zis, cine crede omul că este în funcție de trecutul său (format din experiențe, credințe, cunoștințe, memorii). Cine crezi că ești în funcție de povestea ta de viață.

J. Krishnamurti spune că trebuie să observi în totalitate o problemă că ea să dispară.

Cum are loc Observarea Detasata?

Să observi total implică să observi imparțial.

De regulă, când observăm o problemă nu suntem imparțiali, deoarece luăm în calcul modul în care aceasta se raportează la noi ca personaj psihologic. Situația observată este înțeleasă prin structura egoului, în povestea acestuia.

Observarea Elimina Anxietatea
Observarea Elimina Anxietatea

Spre exemplu, anumite gânduri de frică sunt considerate „negative”, „groaznice”, „de nesuportat”. Această perspectivă menține anxietatea.

Ca anxietatea și alte probleme și conflicte legate de viață (în relații, la locul locul muncă, familie) să poată fi rezolvate inteligent și total, observarea detașată este necesară.

Ca observarea totală și imparțială să aibă loc, trebuie să te scoți pe tine din calcul ca personaj mental. În acest mod, vei observa problema în mod direct și real, adică nu prin modul în care acesta se raportează la tine ca ego.

Observarea imparțială nu poate fi făcută prin analiză mentală, deoarece cel care interpretează distorsionează în funcție de tiparele sale mentale.

De asemenea, observarea detașată nu poate avea loc prin intenție, deoarece intenția are în spatele ei un scop. Scopul poate fi doar personal, al personajului mental. Prin urmare, observarea cu intenție este una personală (subiectivă), nu totală.

Observarea Detașată are loc în absența intenției, așteptărilor, efortului.

Înțelegerea și rezolvarea unei situații este eficientă când răspunsul apare fără încărcătura psihologică a subiectului.

Doar prin observarea imparțială a ei, înțelegerea și rezolvarea apar cu exactitate și fără efort.

Obstacolul în elimina problema care te deranjează este însuși personajul mental, cel care vrea să rezolve prin intenție, în funcție de scopurile personale. Acest lucru este un șiretlic al egoului prin care își menține supraviețuirea.

Observarea cu intenție blochează observarea detașată deoarece prin intenție dorești să modifici experiența observată în funcție tine.

Spre exemplu, observarea cu intenție a unui gând de frică poate însemna pentru persoană „vreau să nu mai apară, să nu îl mai aud”, „să înțeleg de unde apare/de ce apare/ce înseamnă”.

Acest lucru nu va permite ca persoana să vadă (detașat) că acel gând este doar un conținut mental abstract (fără valoare reală) și, prin urmare, să se elibereze de frică.

Observarea cu intenție dă o conotație personală gândului observat și creează rezistență, confuzie, conflict.

Observarea prin personajul mental constrânge Inteligența la un mod liniar de a vedea problema. În loc ca aceasta să se exprime liber, ea este dirijată înspre a obține scopuri personale. Spre exemplu, persoana să se simtă într-un anumit mod.

Ca orice problemă să fie rezolvată, aceasta trebuie să fie observată imparțial. Din această observare totală, răspunsul apare inteligent: de la sine, fără intenție, scop și așteptare.

Observarea Detașată este Inteligența neatinsă de gând, senzație, de absolut nimic neplăcut. Aceasta poate fi trăită în mod direct prin dezidentificarea de personajul mental în jurul căruia sunt construite problemele pe care vrei să le rezolvi.

 

Cu drag,

Gențiana Bordieanu și Daniel Bordieanu

Un comentariu la „Observarea Elimina Anxietatea”

Lasă un comentariu

Call Now Button