Control si Libertate in Anxietate

Control si libertate in anxietate, două direcții opuse. Alegi iluzia sau viața însăși?

Anxietatea provine din dorința de a avea control.

Control asupra a ceea ce gândești și simți. Asupra a ceea ce faci: cum vorbești, cum râzi, cum mergi. Asupra a modului în care ceilalți trăiesc: copiii tăi, partenerul și alte persoane din jurul tău. Asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău, asupra vieții.

Controlul înseamnă a raporta viața la tine ca ego.

Control si Libertate in Anxietate
Control si Libertate in Anxietate

„Lucrurile trebuie să se întâmple cum vreau EU/cum MĂ aștept”

„Vreau ca ceilalți să MĂ respecte/să aibă o părere bună despre MINE”

„Copiii MEI trebuie să reușească”

„EU nu pot să accept ce s-a întâmplat!”

„EU vreau să se întâmple X!”

Despre cine este vorba de fiecare dată? Despre un eu mental care consideră că totul se întâmplă în funcție de el, în jurul lui. În această iluzie, omul consideră că este îndreptățit ca viața să se întâmple conform lui.

Nevoia de control creează doar stres, conflict și anxietate pentru că acest mod de a gândi funcționează ca o cămașă de forță în care trăiești. Printr-o identificare greșită cu cel care crede că are control, te menții în iluzia dureroasă a anxietății. Te simți blocat, rigid, tensionat, constrâns, sufocat.

Însă, Existența te surprinde de fiecare dată, nu-i așa? Îți arată mereu că viața nu se desfășoară în cămașa de forță a minții tale condiționate.

Dorința de control este doar iluzia ego-ului, nimic mai mult.

Fiecare clipă spontană pe care o trăiești este o oportunitate să te trezești.

Control si libertate sunt două aspecte cheie in anxietate.

Controlul creează doar conflict, prin faptul că mental și energetic ești împotriva momentului. Înseamnă împotrivirea față de ceea ce este: „vreau ca lucrurile să se întâmple cum vreau eu” (nu cum se  întâmplă). Această împotrivire creează frică și, în consecință, nevoia de siguranță.

Poți găsi liniștea pe care atât de mult ți-o dorești văzând cu claritate această iluzie. În mod paradoxal, siguranța nu o poți obține prin control, ci prin abandonarea lui și a avea încredere în existență. Controlul este doar o iluzie creată de minte care face ca viața să pară a fi pericol, suferință și frică.

8 comentarii la „Control si Libertate in Anxietate”

 1. Buna Gentiana, frica de a sta singur in casa este tot control? Ca ma gandesc cum voi fi singur cum ma voi simti procedez la fel si cand sunt singur? In casa

  Răspunde
 2. Ne ragasim in tot ce ne impartasesti Gentiana!!!
  Aici ai scos im evidenta marea mea problema,,,controlul ,si faptul ca, mintea mea ma face sa cred ca daca nu am control pierd carma vietii mele..si e total invers…
  Multumim ca ne deschizi mintea prin toata intelegerea pe care o asterni in aceste minunate articole!

  Răspunde
 3. Felicitări pentru articole, sunt într-adevăr cum a spus Adriana ,,unul și unul”! Mulțumesc pentru toate cunoștințele pe care mi le -ai împărtășit, pentru răbdare, pentru sprijin, pentru tot ce ai făcut pentru mine.

  Răspunde
 4. Articole, unul și unul, foarte frumos
  si clar prezentate ,de mare ajutor; eu personal ma regăsesc și ma ajuta în conștientizare. Mulțumiri și recunoștință Gentiana!❤

  Răspunde

Lasă un comentariu

Call Now Button