Ce Este Pericolul

Dacă te întrebi ce este pericolul, vei descoperi că nu este nimic altceva decât o noțiune mentală.

Ce este pericolul
Ce este pericolul?

Dacă ar fi sa investighezi pana la capăt orice lucru pe care mintea îl consideră periculos, vei observa că pericolul într-un final nu există, pentru că pericolul definitiv în această investigație este moartea. Însă ce este moartea? 

Adevărul morții îl reprezintă faptul că ea este inevitabilă. Ceva sigur, iminent. Ceva cert nu poate fi un pericol deoarece pericolul prin definiție este ceva nesigur, neașteptat, imprevizibil. Dacă realizezi că este ceva cert și că se poate întâmpla oricând, adevărul morții te eliberează de orice frică. 

Cealaltă variantă pentru a distruge noțiunea de pericol din punct de vedere al fricii primordiale – frica de moarte – este realizarea propriei naturi nemuritoare prin cunoaștere directă a Sinelui veșnic neatins, permanent, etern. Acesta este Adevărul ultim, recunoscut de toate tradițiile spirituale. O realizare prin propria experiență. Ceva ce poți simți pe propria ta piele odată ce urmezi calea Realizării Sinelui prin meditație și investigație interioară. 

Nimic din viață nu este un pericol.

Dintr-un alt punct de vedere, un pericol poate fi ceva ce schimbă temporar sau pentru o perioadă mai îndelungată de timp starea de fapt a lucrurilor din viața de zi cu zi. De exemplu, a nu găsi partenerul potrivit, a da faliment, a rămâne fără bani, a primi facturi exagerate, etc. Ele sunt lucruri care se întâmplă în lumea relativă a aparențelor, în ceea ce numim lumea fizică sau viața de zi cu zi. Aceste modificări apar doar în lumea tranzitorie. Prin propria natură, ea înseamnă schimbare. Din acest punct de vedere, nu putem considera nimic ca fiind un adevărat pericol, așa cum simțim atunci când ne gândim la pericol în mod obișnuit.

Pe de altă parte, realitatea, ceea ce există constant neatins, în spatele tuturor experiențelor care sunt într-o permanentă schimbare. Ea nu este afectată de absolut nimic, nici de ceea ce ar fi considerat în mod normal ceva nefericit sau nedorit.

Atunci când apare o schimbare pe planul relativ, al vieții de zi cu zi, se poate întâmpla un singur lucru: o modificare pe o scală a confortului sau a activării resimțite. Atunci când se întâmplă ceva nedorit, confortul scade, iar activarea necesară pentru a rezolva situația va crește. Când se întâmplă ceva plăcut, fenomenul este invers. Pe fundal, Sinele permanent rămâne pur, neschimbat și neatins în ambele situații. Desigur, este mai de dorit să experimentăm întâmplări plăcute în viața de zi cu zi, însă cele neplăcute, care inevitabil fac parte din viață, nu pot fi într-un final considerate pericol. 

Așadar, ce este pericolul?

Moartea, odată ce este investigată în profunzime, se dovedește fie a fi ceva inevitabil. Prin urmare, nu are sens să o considerăm pericol. Pe de altă parte, prin meditație se poate experimenta în mod direct propria natură nemuritoare. Prin urmare, moartea devine ceva ireal. Ceva ireal nu poate fi considerat un pericol.

Viața înseamnă o serie de evenimente tranzitorii, iar niciun lucru care vine și pleacă nu poate fi considerat un adevărat pericol. 

Odată ce aceste pericole au fost deconspirate, ce alt pericol mai rămâne? A te face de rușine în fața altora? Această frică intra la categoria lucrurilor tranzitorii. Senzația de rușine modifică temporar experiența persoanei, dar în câteva minute se va schimba. 

Vedem că pe planul vieții totul este tranzitoriu și impermanent. Acest adevăr trebuie acceptat în profunzime. Când vedem lucrurile așa cum sunt și înțelegem reala lor valoare, ele nu ne vor mai transforma viața într-un mediu ostil și plin de pericole.

Realizăm, în sfârșit, că nu are de ce să ne fie frică.

 

Cu drag,

Daniel Bordieanu

Un comentariu la „Ce Este Pericolul”

Lasă un comentariu

Call Now Button